Inauguració de l'exposició a Torredembarra el proper 13 de juliol

A les 19h del 13 de juliol s'inaugurarà a la Biblioteca Municipal de Torredembarra l'exposició "Cuba a Catalunya, el llegat dels indians", en el marc de les celebracions de la Festa Major d'estiu. El 20 de juliol a les 19h. oferirem una conferència sobre els indians torrencs i la masssoneria a la sala d'actes del mateix edifici.
Els indians torrencs que van beneficiar la seva vida nadiua a la tornada de l'aventura americana es divideixen en dues onades: els qui van marxar i tornar molt d'hora, al setcents, i els qui van marxar i tornar al vuitcents. Com a exemple dels primers tenim l'indià Pere Badia, que va fer la fortuna a Nova Orleans, quan la Luisiana encara era una colònia espanyola, i a la seva tornada va fundar l'hospital de la caritat, avui un centre de dia per a la gent gran. Com a exemple del segon grup, es dóna el cas d'Antoni Roig i Copons, que devia ser maçó, arrel de la simbologia que va fer posar a l'edifici del Patronat que va fundar amb el seu nom a finals del segle XIX. Aquest Patronat va oferit ensenyament gratuït als nens i nenes del poble fins l'any 1933 en que l'escola va passar a dependre del municipi. A més d'nstruir la juventut, Roig també es va preocupar per la integració de la dona i va instituir un dot per a les donzelles pobres quan es casaven, una subvenció que se segueix atorgant avui dia de manera simbòlica.
Torredembarra és una de les 20 localitats indianes incloses en la "Guia de rutes indianes de Catalunya" que el Cercle d'Amistat Catalunya-Cuba publicarà al gener de 2011.

No hay comentarios:

Publicar un comentario